Gümüşhane’nin kaç köyü vardır?
NÜFUS: Merkez dâhil 6 ilçe, 8 belediye ve 322 köyden oluşan Gümüşhane ilinin nüfusu, 2021 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 150’dir.
Gümüşhane’nin eski adı nedir?
Osmanlı mali kayıtlarında ilk kez 18. yüzyılda “Gümüşhane” adıyla resmen anılmıştır. Ondan önce şehir merkezi 1200 yıldan fazla “Canca” olarak anılmış ve ilçeleriyle birlikte bölge binlerce yıl boyunca “Khalybia/Haldia” olarak adlandırılmıştır.
Gümüşhane Kürtün kaç köyü var?
Kürtün ilçesine bağlı 34 köy ve 9 mahalle bulunmaktadır.
Gümüşhane’de Alevi köyü var mı?
Gümüşhane bölgesindeki Alevilik, Kürtün’ün Güvende Yaylası yakınındaki Güvenç Abdal boyuna ait köylerde geçmişte izler bıraksa da günümüze ulaşamamıştır. Günümüzde nüfusunun tamamı Alevi olan Kelkit ilçesinin köyleri Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt’tur.
Gümüşhane kaçıncı büyük il?
2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Gümüşhane, toplam nüfus bakımından 81 il arasında 77. sırada yer almaktadır. İlin nüfus yoğunluğu km² başına 23 kişidir.
Gümüşhane’nin en büyük ilçesi neresi?
Gümüşhane’nin en önemli ilçelerinden biri olan Merkez İlçe, gezilecek çok yer ve birçok tesise sahip olması nedeniyle Gümüşhane’nin en kalabalık ilçesidir. Ulaşım ve benzeri şeylerin en kolay olduğu ilçedir. Nüfusu 51 binden fazladır.
Gümüşhane halkı Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde geçmişte yaygın bir Hıristiyan nüfusun olmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Rum Devleti’dir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşarken, sonraki yıllarda İslam yüzde 100’lük bir payla hakim inanç sistemi haline geldi.
Gümüşhane laz mı?
Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.
Gümüşhane hangi soydan?
Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.
Gümüşhane Kürtün adı nereden gelmiştir?
Kürtün’ün Osmanlı dönemindeki adı Kürtün Cezere’dir ve Trabzon’daki Sinan Bey’in kulaklı Çeşme kitabesinden, Cezere denilen yerin Kürtün bölgesinin idari merkezinde bir kale olduğu anlaşılmaktadır. Çepni adı Karadeniz kıyısında ve iç kesimlerde yaşayan halk için kullanılır.
Gümüşhane nasıl bir şehir?
Şehir dağlık bir araziye sahiptir ve yemyeşil bitki örtüsü, berrak akarsuları ve eşsiz yaban hayatıyla bilinir. Gümüşhane ayrıca Türkiye’nin önemli mineral yataklarıyla da bilinir. Özellikle gümüş madeni geçmişte şehrin ekonomisinde önemli bir yere sahipti.
Gümüşhane’nin kaç ilçesi var?
TÜİK verilerine göre 2020 yılında 6 ilçe, 14 belediye, bu belediyelere bağlı 76 mahalle ve 318 köy bulunmaktadır. İl merkezi Gümüşhane, Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran, Torul’dur.
Gümüşhaneliler hangi mezheptendir?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Kelkit’te Kürt var mı?
1900, Gümüşhane, Kelkit Nehri Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde çok sayıda Kürt köyü bulunmaktadır. 15. yüzyılda Kürtler Kelkit’e yerleşmiştir. Burada yaşayan halk Alevi Kürtlerdir.
Gümüşhane ilçeleri kaç tane?
TÜİK verilerine göre 2020 yılında 6 ilçe, 14 belediye, bu belediyelere bağlı 76 mahalle ve 318 köy bulunmaktadır. İl merkezi Gümüşhane, Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran, Torul’dur.
Gümüşhane il olmadan önce hangi ile bağlıydı?
1870 Trabzon Yıllığı’nda Gümüşhane’yi Trabzon’un ilçeleri arasında görüyoruz. II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak devam etti.
Türkiye’de kaç Gümüşhaneli var?
ADNKS sonuçlarına göre, Türkiye genelinde yaşayan Gümüşhanelilerin sayısı 2020 yılında 452 milyon 837 kişi iken, 2021 yılında 7 bin 403 kişi artarak 460 bin 240 kişiye ulaştı.
Gümüşhane’nin neyi meşhur?
Gümüşhane, Doğu Karadeniz bölgesinin iç kesiminde yer alır. Adını gümüş yataklarının bolluğundan alır. Gümüşhane’de çok çeşitli meyve, ceviz ve dut ağaçları vardır. Özellikle kuşburnu ve dut posası ile ünlü olan Gümüşhane, çok sayıda nehrin bulunduğu dağlık bir coğrafyaya sahiptir.