İçeriğe geç

Buğdayda Sürme Hastalığı Nedir

Buğday sürmesi nedir?

Karaduk veya Karamuk gibi isimlerle de bilinen kafa derisi hastalığı, buğday yetiştirilen hemen hemen tüm bölgelerde görülen önemli bir hastalıktır. Önlem alınmazsa, çevre koşullarına ve buğday çeşidine bağlı olarak yaklaşık %70-90 oranında ürün kaybına yol açar.

Bitkilerde sürme nedir?

Saç derisi, kör, kara sakal, kızılcık gibi isimlerle de bilinen dikenli bir hastalıktır. Buğday tomurcuğu enfeksiyonlarının ilk kaynağı, kör olarak bilinen hastalıklı tanelerdir. Enfekte bitkilerde, başaklar sağım aşamasına ulaşana kadar sağlıklı olanlardan ayırt edilemez.

Rastık ve sürme nedir?

Kadınlar dreadlock kullanarak kaşlarını daha belirgin ve koyu gösterirlerdi. “Kaşlara ve gözlere sürme çekmek” deyimi buradan gelir. Anadolu’da, rastik, aynı zamanda kajal olarak da bilinir, saç boyamak için kullanılırdı.

Buğdayda mantar hastalığı nasıl olur?

Buğday küfünde, mantar büyümesinin karşısındaki yapraklarda klorotik lekeler oluşur. Mantar, genellikle küf üzerinde siyah lekeler olarak gövdelerde görünür hale gelir. Hastalığın ortaya çıkması, yoğun azot gübrelemesiyle kolaylaştırılır. Gelişmek için nispeten soğuk ve nemli çevre koşullarını tercih eder.

Buğdayda pas hastalığı nedir?

(Puccinia striiformis f. sp. tritici) Buğdayın sapında, başağında ve yapraklarında görülebilmesine rağmen esas yeri yapraklardır. Yaprakların üst yüzeyinde makine delikleri gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden bu pasa çizgi pası da denir. Yüksek nem veya yağmur hastalığı tetikler.

Buğday hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adı verilen bir maddeye karşı vücudun bağışıklık sisteminin anormal tepkisi sonucu oluşan bir hastalıktır. İlk belirtiler genellikle çocuğun gluten içeren yiyecekler yemeye başladığı 1 yaşından sonra ortaya çıkar.

Karamık hastalığı nedir?

Kızıl hastalığı, tıbbi adıyla scarlatina; A grubu streptokokların vücuda girmesi ve boğaz ağrısına neden olması sonucu oluşan, yüksek ateş, boğaz ağrısı, döküntü ve yorgunlukla seyreden bulaşıcı bir hastalıktır.

Rastık hastalığı nedir?

Arpa kara lekesi hastalığına (U. nuda var. hordei koyunu) neden olan mantarın neden olduğu belirtiler buğdayın çiçeklenme döneminde ortaya çıkar. Hastalıkla enfekte olan taneler siyah teliosporlara dönüşür. Teliosporlar tanede çoğalır ve sonraki dönemlerde buğday tanelerinin duvarlarını patlatır.

Örtücü bitki nedir?

Genel bir tanım yapmak gerekirse; yer örtücü bitkiler; toprağa yakın yatay olarak büyüyen, yoğun ve karmaşık bir dallanma alışkanlığına sahip, farklı ekolojik koşullara uyum sağlayabilen ve toprak yüzeyini kaplayan bitki türleridir.

Sürme neden olur?

Hastalığın gelişiminde birçok faktör (toprak sıcaklığı, toprak nemi, toprak tipi, besin içeriği, çeşit, ekim derinliği, spor miktarı, mantarın fizyolojik ırkı gibi) rol oynar. Bu faktörlerin en önemlileri toprak sıcaklığı ve nemidir.

Sürme hangi bitkiden yapılır?

BUĞDAY (Tilletia türleri)

Buğdayda akbaşak neden olur?

Daha sonra buğdayın koçanlanma döneminde olgun buğday bitkileri koçan sapını emerek bitkinin taneyi bağlamasını engeller. Bu zarara “Akbaşak” denir. Zararlının kültürel mücadelesinde erkenci çeşitler ekilmeli, nadas arazisi iyi yönetilmeli ve anız yakılmamalıdır.

Buğday sürme hastalığı nedir?

Hastalığın ana kaynağı buğday tanelerine yapışan rastık sporlarıdır. Kirlenmiş tanelerden çimlenen buğdayda hastalık bitkinin gelişimiyle paralel olarak gelişir ve ilerler. Özellikle çiçeklenme döneminde başaklara yerleşir ve taneler yerine spor kütlelerinin oluşmasına yol açar.

Buğdayda mantar ilacı ne zaman atılır?

Genel olarak, uygulama için en iyi zaman, bayrak yaprağının tamamen açıldığı kılıf döneminin sonu veya başakların çıkmasından önceki zamandır. Erken aşamalarda bitkinin üst kısımlarına doğru ilerleyen bir istila durumunda, bayrak yaprağı çıkana kadar beklenmesi tavsiye edilmez.

Buğdayda başak yanıklığı neden olur?

Patojen (Fusarium spp.) mısır ve otların bitki kalıntılarında kışlar, ilkbaharda yağışlı havalarda çoğalır ve rüzgar ve su yoluyla tahıl bitkilerinin başaklarına ulaşır. Hastalığın bir diğer kaynağı da hastalıkla enfekte olmuş tahıllardır (tohumlar).

Buğday ne kadar süre dayanır?

Buğday, mısır, nohut, pirinç ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 ay boyunca CAP depolamasında saklanır. En ekonomik depolama biçimi olan CAP, Hindistan Gıda Şirketi tarafından paketlenmiş tahıllar için yaygın olarak kullanılır. Bu yapı 3 haftadan kısa sürede hazırlanabilir.

Buğday kaç saat suda bekletilir?

Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmemelisiniz. Aşurenin olmazsa olmazı olan nohut, buğday ve kuru fasulyeyi mutlaka en az 8 saat önceden soğuk suda bekletmelisiniz.

Buğday geç ekilirse ne olur?

Buğday, erken veya geç ekimden kaynaklanan şiddetli soğuktan zarar görebilir. İdeal zamanda ekim, buğdayın çimlenmesi ve çıkışı için doğru sıcaklığı sağlar.

Buğday kuraklığa dayanıklı mı?

Bitki boyu 90-100 cm’dir. Depolamaya ve kurağa dayanıklı, orta soğuğa dayanıklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Buğday Tenli Escort