Bilimsel etik nedir kısaca?
Bilimsel etik, bir kişinin araştırma yaparken ve bulgularını yayınlarken izlemesi gereken ahlaki yolu gösterir ve bilim insanlarına yükümlülükler yükler. Bilimsel etik, araştırma etiği ve yayın etiğini içerir.
Bilimsel saptırma nedir?
Bilimsel önyargı, bilimsel araştırma süreçlerinin veya sonuçlarının kasıtlı olarak çarpıtılmasıdır; bu, araştırmanın tekrarlanabilirliğini ve araştırma bulgularının güvenilirliğini etkiler [3].
Bilimsel sahtecilik nedir?
Sahtecilik (uydurma, masa başı araştırma, kuru laboratuvar) Yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi sunmak ve yapılmamış bir araştırmaya dayanarak yanlış bulgular ortaya koymak anlamına gelir (Bulger, 2002). Akademik çalışmalarda ‘güven’ çok önemlidir çünkü okuyucular araştırmanın tüm verilerine erişemezler.
Bilimsel yalancılık nedir?
Bu, araştırmacılara özellikle bilimsel etik ve istatistik konusunda başlangıç aşamasında kapsamlı eğitim verilerek çalışmanın yöntemlerinin veya sonuçlarının “kötü niyetli” bir şekilde tahrif edilmesi ve değiştirilmesidir. Bilimsel yalan söylemenin hiçbir mazereti yoktur.
Bilimsel etik nedir 6. sınıf?
Bilimsel etik nedir? Bilimsel etik, bir bilim insanının araştırmasında kullanması gereken yöntemlerin ötesine geçmemesi ve bilimin evrensel kurallarına bağlı kalması anlamına gelir. Bilimsel etik, evrensel bir kavramdır. Bilimsel yöntemlerin belirlediği standartlara uyulmaması deneylerin başarısız olmasına yol açar.
Bilimsel etiğin temel ilkeleri nelerdir?
Bilim Akademisi’nin liyakat, özgürlük ve dürüstlük olmak üzere üç ilkesi bilimsel etiğin temelini oluşturur. Bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu konuda hem öğrencileri hem de araştırmacıları bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlıyoruz.
Bilimsel uydurma nedir?
Uydurma: Araştırmaya dahil olmayan verileri oluşturma, raporlama veya yayınlama. Sahtecilik: Araştırma kayıtlarında ve verilerinde değişiklik yapma. Kullanılmayan yöntemleri, ekipmanları ve malzemeleri kullanılıyormuş gibi sunma.
Bilimsel etiğe nasıl uygun davranılır?
Bilimsel araştırma etiğinin üç önemli ilkesi, araştırma sorununa dürüstçe yaklaşmak, araştırma sonuçlarını bildirirken açık ve dürüst olmak ve araştırmaya dahil olan herkesin katkısını görünür kılmaktır. Bilimsel bir çalışma, araştırma metodolojisine ve araştırma etiğine uymalıdır.
Bilimde etik neden önemlidir?
Bilim insanının ahlakını oluşturan tutumlar en önemli tutumlardır. Zararlı sonuçlar doğurması muhtemel araştırmaların kullanımından kaçınmak ve terk etmek gibi bazı sorumluluklar da bilimsel etik açısından oldukça önemlidir (Ural ve Kılıç, 2011: 24).
Bilimde etik dışı davranışlar nelerdir?
Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.
Salamizasyon nedir?
Bölerek yayınlama (salamizasyon): Önceki aldatma biçimine benzeyen bu yöntemde, yazarlar tek bir çalışmanın sonuçlarını yapay olarak bölerek birden fazla makale yayınlamaya çalışırlar.
İntihal neden yapılmamalıdır?
İntihal, bir eserin bir kısmının veya tamamının orijinal yazara gereken itibarı vermeden izinsiz kullanılmasıdır. Bir eserin etik olmayan bir şekilde kopyalanması hırsızlık olarak kabul edilir ve bu nedenle içeriğin özgünlüğünü ve güvenilirliğini tehlikeye atar.
Mitomani olan biri ne yapar?
Mitolojik yalanlarda; ifadeler oldukça derin, ikna edici, detaylı ve abartılıdır. Bu anlamda mitomani hastaları, olmamış olaylar hakkında ustaca hikayeler anlatabilir ve karşı tarafı kolayca ikna edebilirler. Mitomani hastaları, söyledikleri yalanlarda kendilerini sıklıkla bir kahraman veya kurban olarak gösterirler.
Sürekli yalanlara inananlara ne denir?
Mitomani hastası sürekli olarak hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydurur ve kendisi de bu yalanlara inanır. Bu tip insanlar tüm hayatlarını bir yalan üzerine kurmuşlardır. Mitomani hastaları hastalıklarının farkında değildirler. Bu yüzden kendi başlarına doktora gitmezler.
Mitomanyak nedir?
Mitomani, yalan söyleme veya abartma eğilimini içeren bir kişilik özelliğini ifade eden bir terimdir. Mitomani hastaları sıklıkla gerçek olmayan hikayeler anlatma, kendi hayatlarını veya deneyimlerini dramatize etme veya başkalarını etkilemek veya dikkat çekmek için büyük yalanlar söyleme eğilimindedir.
Bilimsel etik nedir eodev?
Bilimsel araştırma yapmak sorumluluk ve belirli kurallara uymayı gerektirir. Bu bağlamda bilim insanlarının uyması gereken etik ilkeler ve bilimsel araştırma sürecinde kaçınmaları gereken etik olmayan davranışlar vardır. Bunlara bilimsel etik denir.
Bilimsel kural nedir?
Bilim yasaları (Yunanca: canon “kural”), bir hipotez veya ilke şüpheye yer bırakmayacak şekilde doğrulandığında ve herkes tarafından kabul edildiğinde yasa haline gelir. Teori ve yasa farklı kavramlardır, ancak her ikisinin de deneyimden destek alması gerekir.
Bilimsel ahlak nedir?
Bilimsel etik, bilimsel araştırmanın doğasında bulunan ahlaki ilkeler kümesidir. Bunlar, bilime yol açan, onu canlı tutan, amacını gösteren ve yöntemlerine ilham veren kurallar hakkındaki düşüncelerdir.
Bilimsel etik ve kaynakça nedir?
Bilimsel etik nedir? Bilimsel çalışmalarda ve faaliyetlerde etik davranış kalıplarını ve kurallarını benimsemek ve uygulamak. Hangi davranışlar bilimsel etiği ihlal eder? İntihal: Başkalarının yöntemlerini, verilerini, yazılarını ve şekillerini sahiplerini belirtmeden kullanmak.